Irány Torontó! Egy varrógép újjászületése.


Magyar Gyűjtők Társasága.
részlet:

" Egy varrógép útja Békésszentandrásról Torontóba  2013.07.28
Bagi Gábor két hónapja felkereste Zomborszkí Zsolt (czs) gyűjtőtársunkat egy Rast & Gasser varrógép felújítása tárgyában. Zsolt próbálta lebeszélni a költséges vállalkozásról, de a családi hagyományok, emlékek erősebbnek bizonyultak. A gép a nagypapa műhelyének munkaeszköze volt és túlélte nemcsak az évtizedek, de a háborúk viharait is. Az 1913-as évjáratú varrógép Békésszentandrás - Budapest - Nyíregyháza - Torontó útvonalon került megérdemelt helyére, melyről a tulajdonos így ír a restaurálást végző Zsoltnak: 

-"Azt mondtam Neked, hogy fő helyre fog kerülni a R& G.  Miután egy laza mozdulattal kipenderítettem a TV-t a nappaliból, most már úgy érzem, hogy a megfelelő helyre került.  Csatolom a fényképet, hogy tetszik az elhelyezés?"-
Azt hiszem mindannyiunknak tetszik! "                                                                   Tóth György


TORONTÓ
"Zsolt, szuper jó, köszi!  Bár nem tettem le a történet megírásáról, még nem volt rá időm, de most hozzátennék pár dolgot:

A varrógép Dédnagyapám, Bíró János volt a békésszentandrási szabómester,  Ő vette 1913 vagy 1914-ben szabóműhelye részére, további 6 nagyobb Singer géppel együtt.  Nem sokkal ezután hősi halált halt az első világháborúban, és ettől kezdve Nagymamámat, Bíró Máriát szolgálta a Rast & Gasser 1983-ig, élete végéig.  A második világháborúban a 6 Singert elvitték a szovjet megszállók, de a R&G megmaradt.  A hatvanas években - talán öt éves lehettem - Nagymamám megtanított engem is varrni rajta, tehát számomra is egy életre való kötődés fűződik ehhez a géphez.

Egy anekdotát most hallottam Nagybátyámtól, kinek nagyapja volt Bíró János szabómester:  Történt egyszer az 1910-es években, hogy lovaskocsival megállt egy fuvaros a szabóműhely előtt, és beszólt az ablakon le sem szállva a bakról, hogy kellene neki egy új nadrág.  A szabómester kinézett az verandán, és így szólt a fuvaroshoz, aki még ekkor is a bakon ült:  "álljon már fel kérem, hogy lássam milyen méretű legyen a nadrág".  A fuvaros felállt ott a bakon, majd Dédnagyapám szólt neki, hogy köszöni, most már leülhet, és másnap jöhet a nadrágért.

Üdv, Gábor"5 megjegyzés:

 1. Nem tudok szebbet elképzelni sem annál, mint amit most tettem. Dédnagyapám pont 100 éves varrógépén varrtam Karácsony napján. Köszönöm mégegyszer a gyönyörű felújítást, és boldog karácsonyt, Zsolt!
  (Bagi Gábor)

  VálaszTörlés
 2. Gratulálok szép míves munkához,ez valóban megható történet.
  (Varga Gergely)

  VálaszTörlés
 3. Jó napot kívánok,
  Most vasaroltam egy gyönyörű singert.Kerem segitsen beazonosítani gyartasi idejét,illetve hogy mit kell errol tudni.A szam ami lathato rajta az 3072-20.irja h: france-Pathe.Elore is köszönöm,E.Agnes

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Üdvözlöm!
   Miután regisztrált, küldjön fotót!

   sewing1846@gmail.com

   Törlés
 4. Kedves Zsolt! Nagyon köszönöm a gyors válaszokat, a segítséget és a tanácsokat! :) Üdvözlettel, Csilla

  VálaszTörlés